Nieuws

5 Tips om de levensduur van je accu LED bouwlamp te verlengen

De meest gebruikte accu op dit moment is de Lithium-ion-accu of Li-ion-accu. Deze accu wordt veel gebruikt in consumenten elektronica en in auto’s. Bij Veeneman is deze accu terug te vinden in onder andere onze accu LED lampen.

De Li-ion-accu heeft een lange levensduur en een hoge energiedichtheid. Helaas heeft deze accu ook een nadeel: De accu is lastig tot slecht recyclebaar.

Extra belangrijk dus om nog langer te kunnen genieten van je accu LED bouwlamp. Wij geven je de volgende tips:

1. Bewaar de accu LED bouwlamp op een droge en koele plaats

De li-ion-accu verliest capaciteit als hij niet wordt gebruikt. Bij hoge temperaturen is dit verlies groter. Onderstaande tabel (Bron Wikipedia) laat het capaciteitsverlies zien van een accu tegen de temperatuur.

Bewaar de bouwlamp dus droog en koel om capaciteitsverlies minimaal te houden.

2. Haal de bouwlamp uit de lader zodra deze is opgeladen

Het onder nummer 1 genoemde capaciteitsverlies wordt versterkt wanneer de accu volledig is opgeladen. Voorkom dit door jouw lamp op tijd uit de lader te halen.

3. Laad de bouwlamp op zodra deze minder fel schijnt

De li-ion-accu mag nooit te ver ontladen worden. Een diepte ontlading kan namelijk de lamp beschadigen. Vaak voorkomt een regelsysteem dat de accu te ver ontlaadt. Toch is ons advies om de lamp gewoon aan de lader te doen wanneer deze minder fel gaat branden.

4. Laad op bij kamertemperatuur

De accu presteert het beste wanneer de temperatuur niet te hoog en niet te laag is. Laad de accu op bij kamertemperatuur om de accu zo snel mogelijk op te laden.

5. Ruim de lamp op wanneer de accu voor de helft leeg is

Zoals verteld bij 1) verliest de Li-ion-accu capaciteit als hij niet wordt gebruikt. Dit verval gaat zelfs harder als de accu volledig is opgeladen. Ons advies: Wanneer je de lamp even niet gaat gebruiken berg hem op wanneer de accu voor de helft leeg is.

En dan nog even dit….. Niet een echte tip omdat niet alle lampen deze optie hebben:

Zet de lamp niet aan tijdens het opladen

Bij sommige lampen is het mogelijk om tijdens het laden de lamp aan te zetten. Omdat de lamp op dat moment meer vraagt dan de accu kan leveren, loopt deze leeg. Het is dus een misverstand om te denken dat de accu opgeladen wordt wanneer je de accu lamp aan het stroom gebruikt.

Benieuwd naar onze accu bouwlampen?

Alle hoogtepunten uit ons assortiment LED bouwlampen staan overzichtelijk in onze nieuwe brochure.

Direct bestellen?

Bekijk ons aanbod en bestel direct in onze online product catalogus.